Патока для поліпшення кормового раціону в скотарстві
На підвищення надоїв корів, кіз, овець добре впливає меляса – сироп із густою консистенцією, темного кольору і з характерним запахом. Це побічна продукція тростинного або бурякового цукрового виробництва.
Меляса або чорна патока має гіркувато-солодкий присмак, повністю розчиняється як в холодній, так і гарячій воді. Меляса містить, крім мінералів (заліза, міді, кальцію, марганцю, калію, магнію), також цукор, воду, золу й азотисті сполуки. Її використовують для кормів домашніх тварин.
Поступове впровадження меляси в раціон сприяє поліпшенню перетравності сухої речовини та смаку самого раціону, підвищенню надоїв, збільшує відсоток білка в молоці. Поступовість запровадження в щоденний раціон дозволяє мікроорганізмам рубця оптимально включитися в роботу і забезпечувати нормальну його діяльність протягом дня.
При годівлі великої та дрібної рогатої худоби меляса не повинна перевищувати 15% сухої речовини. Патока досить ефективна при використанні раціонів, багатих соломою. Останню необхідно подрібнити й пополивати з розрахунку 50-100 г патоки (допустимо розбавити водою 1: 1) на 1 кг соломи.