Застосування патоки в процесі виготовлення гранульованих комбікормів
Мабуть, одним із найбільш цінних побічних продуктів при виготовленні цукру з буряка, що мають важливе господарське застосування, є чорна патока або меляса.
Так як вона має неприємний запах і гіркуватий присмак, то в раціоні людини безпосередньо не використовується. Найчастіше її додають при годуванні жуйних тварин, коней, свиней. Завдяки смаковій привабливості грубі корми краще згодовуються. Високий вміст залишкових вуглеводів сприяє перетравності кормів, а це особливо важливо в стійловий період їхнього утримання.
Мелясу широко використовують у виробництві комбікормів не тільки як продукт, цінний своїм складом, але і завдяки її клейким властивостям. При виготовленні комбікорму інгредієнти подрібнюються до однорідного розсипчастого стану, котрий потім необхідно «зв’язати» в гранули певного розміру. Саме клейкі особливості патоки роблять її незамінним компонентом у цьому процесі. У такий спосіб знижується «запиленість» гранульованого комбікорму.